Przejdź do zawartości

Najmodniejsze i najpiękniejsze torty weselne – inspiracje na Twój dzień

napis na tort weselny topper miłość jest słodka

Tort to szczególny rodzaj ciasta, który serwuje się podczas celebracji wyjątkowych okazji.

Jest on zatem gwiazdą przyjęć urodzinowych, jubileuszowych, rocznicowych, chrzcin oraz oczywiście uroczystości ślubnych. W trakcie wesela para młoda kroi i wzajemnie karmi się tortem, co stanowi słodką zapowiedź ich wspólnej przyszłości. Wypiek ten będzie w centrum zainteresowania gości oraz fotografa, a zatem powinien nie tylko wybornie smakować, ale też świetnie się prezentować. W tym artykule przeczytacie nie tylko o najnowszych trendach i najmodniejszych smakach, ale także dowiecie się jak ozdobić torty weselne boho, glamour oraz klasyczne.

Trendy w tortach weselnych na nadchodzący sezon

Jeżeli chodzi o aktualne trendy związane z cukiernictwem ślubnym to bez wątpienia, królują tutaj torty artystyczne charakteryzujące się nowatorskimi technikami, ale minimalistycznym designem. Stosowanie mniejszej ilości bardziej efektownych dekoracji sprawia, że torty weselne są eleganckie, szykowne i nowoczesne. W tym sezonie będą rządzić formy teksturowe charakteryzujące się wypukłą strukturą wykonaną np. poprzez celowe nierównomierne nakładanie kremu. Kolejną popularną techniką jest semi-naked, czyli nakładanie cienkiej warstwy kremu, która prześwituje, częściowo odsłaniając ciasto. Najczęściej w ten sposób przyozdabia się torty weselne w stylu boho lub rustykalnym. W palecie kolorystycznej w tym sezonie pojawią się zarówno pastelowe odcienie szczególnie różu czy szałwii, jak i mocne barwy burgundu, granatu, a nawet czerni.

Smaki tortów weselnych – jak wybrać idealne połączenia?

Idealny tort weselny powinien zachwycać nie tylko oczy, ale także i podniebienia gości, dlatego warto świadomie wybrać smak tego kulinarnego wyrobu. Istnieje wiele możliwości i kombinacji, dzięki czemu każda para znajdzie swój idealny wypiek. Najmodniejsze smaki tortów to aktualnie połączenia owoców z delikatnymi kremami np. malina z pistacją lub z białą czekoladą,  mango z kokosem, cytryna z bezą lub truskawka z mascarpone. Orzeźwiające i lekko kwaśne owoce nadają całości tortu lekkości i dbają o to, by nie był on za słodki lub mdły. Miłośnicy tradycyjnych smaków mogą oczywiści wybrać wersje śmietankowe, orzechowe czy czekoladowe, które obecnie serwuje się w bardziej wytrawnych wersjach z nutą gorzkiego espresso, kakao lub mocniejszego alkoholu.

Klasyczne vs. nowoczesne dekoracje tortów

Klasyczne torty weselne przystraja się owocami, kwiatami, jadalnymi perełkami czy dekoracjami uformowanymi z masy cukrowej. Eleganckie i tradycyjne wciąż pojawiają na wielu przyjęciach, jednak coraz większym zainteresowaniem cieszą się nowoczesne formy cukiernictwa. Będą to malowane kolorowymi barwnikami tła w stylu akwareli, które mogą w zależności od kolorów i techniki nadać wypiekowi określonego stylu. Romantyczny tort ślubny boho stworzymy, wykorzystując jasne, pastelowe odcienie nakładane pędzlem i wtłaczane w całość gąbeczką. Z kolei tort weselny glamour wykonamy dynamicznymi, mocnymi pociągnięciami pędzla nasączonego głębokimi barwami granatu lub czerwieni. Kolejnym hitem jest tort weselny ze złotem, który oszałamia blaskiem i klasą. Do jego wykonania używa się jadalnych drobinek, płatków, sprayu lub pudru, a zatem można stworzyć różne aranżacje, w tym także uzyskać efekt marmuru, który nada wypiekowi luksusowego charakteru.

Tort piętrowy czy monoporcje – co lepiej się sprawdzi?

Trzeba przyznać, że to torty piętrowe robią ogromne wrażenie. Okazałe i przepięknie udekorowane wjeżdżają na salę w akompaniamencie muzyki, aplauzu gości, sztucznych ogni czy fontanny iskier. Krojenie tego wyjątkowego wypieku może być prawdziwym wydarzeniem, które z chęcią zostanie uwiecznione na zdjęciach. Torty piętrowe szczególnie sprawdzą się na uroczystościach z dużą liczbą gości. Nowoczesną alternatywą, jeżeli chodzi o torty weselne, są małe porcje ciasta, czyli tzw. monoporcje. Każdy dostaje swój indywidualny deser w postaci mini torcika, tartaletki lub babeczki.  Dzięki temu nie trzeba kroić tortu na poszczególne porcje. Należy jednak pamiętać, że przy dużej liczbie zebranych, odpowiednie zaprezentowanie, podanie czy nawet przechowywanie tych monoporcji może być problematyczne. Wiele par młodych obecnie decyduje się na połączenie obu tych form — na górze aranżacji symboliczny tort do pokrojenia, a pod nim słodkości podzielone na porcje.

Personalizacja tortu – jak dodać wyjątkowy akcent?

Tort weselny to nie tylko deser, który wzbogaca menu weselne o kolejną pozycję. To symbol wspólnego początku, wspaniałe, pamiątkowe widowisko, a także kolejny sposób na to, by wyrazić styl i podkreślić osobisty charakter całej uroczystości. Wybieracie oczywiście smak i dekoracje, które mogą nawiązywać do stylu przewodniego lub waszych zainteresowań. Prawdziwą wisienką na torcie będzie jednak topper w postaci napisu zawierającego np. imiona pary młodej, wspólne nazwisko, datę ślubu, lub krótką sentencję np. „miłość jest słodka”.

Z chęcią wykonamy dla was taki spersonalizowany napis na plexi, drewnianej sklejce, złotym lustrze lub brokatowym materiale. U nas kupicie także inne użyteczne dodatki a wśród nich: podziękowania dla gości weselnych, winietki, naklejki, zawieszki na alkohol, pudełka na ciasto, oraz księgi gości weselnych. A jeśli jeszcze nie wręczyliście zapowiedzi, to polecamy wam nasze zaproszenia ślubne i weselne, szczególnie te z poniższych kategorii: